Nieuws
Mireille Mathieu wordt zeventig
20-07-2016 00:00:00

Op 22 juli viert de Franse zangeres Mireille Mathieu haar zeventigste verjaardag. ‘La demoiselle d'Avignon’, die zowel in haar moedertaal als in het Duits grote successen vierde, kan terugblikken op een fantastische carrière van inmiddels meer dan vijftig jaar. Maar er is een schaduwzijde aan dat succes, want het leven in de schijnwerpers bracht haar niet altijd levensgeluk.
 

Mireille Mathieu werd in 1946 geboren in Avignon, als eerste kind in een gezin dat veertien kinderen zou gaan tellen. Haar ouders moesten dan ook alle zeilen bijzetten om het huishouden draaiende te houden. Om het gezin te ondersteunen, ging Mireille op 14-jarige leeftijd van school om te werken in een conservenfabriek. Wat haar in die tijd op de been hield, was haar liefde voor zingen. Al op 4-jarige leeftijd had ze gezongen in de kerk, en als tiener was ze idolaat van Edith Piaf. Op een talentenjacht won ze met een uitvoering van diens ‘La vie en rose’ een ticket naar Parijs, om daar in 1965 haar zangkunsten te laten horen in het tv-programma ‘Télé-Dimanche’. Ze overtuigde iedereen, van het Franse publiek tot sterren als Maurice Chevalier. Mireille’s carrière was begonnen.
 

Ze werd onder haar hoede genomen door manager Johnny Stark, die haar 25 jaar lang stimuleerde om alles eruit te halen wat erin zat. Met keihard werken wist ze de absolute top te bereiken. Niet alleen in Frankrijk, maar ook in tal van andere Europese landen scoorde ze hits. Met name in Duitsland werd de tweetalige zangeres razend populair. Nog altijd wordt ze gerekend tot de vedetten van de schlagerwereld, een bijzondere verdienste voor iemand die geboren werd in een straatarm gezin in Zuid-Frankrijk!
 

Maar het succes had een keerzijde. Mede door het harde werken heeft Mireille nooit een langdurige relatie kunnen opbouwen en is ze kinderloos gebleven. Geregeld werd ze geplaagd door depressies, waar ze zo goed en zo kwaad als het ging mee om probeerde te gaan. Zodra de schijnwerpers aangingen wist ze haar gevoelens meestal goed verborgen te houden voor het publiek. Na het plotselinge overlijden van haar manager Johnny Stark in 1989 heeft ze veel steun ondervonden van haar zus, met wie ze in Parijs tot op de dag van vandaag een appartement bewoont. In 2005 maakte ze nog een geslaagde comeback. SchlagerTV hoopt dat alles goed is met Mireille Mathieu en feliciteert haar van harte met haar zeventigste verjaardag!